اختلالات تلفظ گروهی از اختلالات گفتاری در کودکان میباشد که کودک مبادرت به حذف صداها یا جابه جا گفتن آن ها میکند:برای مثال: گفتن گبه به جای گربه یا گفتن تیب به جای سیب. به صورت کلی زمانی که کودک صداها، هجاها یا کلمات را به طوری ناصحیح بیان کند، به طوری که شنونده ها آنچه را که کودک بیان میکند را به سختی درک کنند، کودک اختلال تولید درگفتار است. این اختلالات میتواند منشا های گوناگون ساختاری یا غیر ساختاری یا فیزیولوژی داشته باشد. در بعضی از موارد کودک سعی میکند شبیه به بزرگسالان صحبت کند که دارای یک سری خطاها در کلام میباشد. در بعضی از کودکان در این اختلال ممکن است شاهد اختلالاتی دیگر نظیر لکنت یا آپراکسی در گفتار باشیم. باید توجه داشته باشید که این مشکلاتت با مشکلات زبانی متفاوت میباشد. شاید شما یا اطرافیانتان دارای یک کودکی باشید که مبتلا به اختلالات در تلفظ میباشند برای اطلاعات بیشتر در این مورد همراه ما در این مقاله باشید.
همانطور که در بالا گفته شد اختلال تلفظ گروهی از اختلالات میباشند که در آن کودکان نمیتوانند به درستی بیان کنند. در این اختلال کودک به دلایل مشخصی یا نامشخصی نمتواند بعضی از حروف یا بخشی از یک حروف را به درستی بیان کند و در بعضی از موارد نمیتواند منظور خود را برساند که به آن اختلال در تلفظ گفته میشود که در این حالت ارزیابی و مشاوره توسط یک گفتاردرمان توصیه میشود.
مشکلاتی که باعث اختلال در تلفظ گفتار میشود
مشکلاتی که باعث اختلال در تولید گفتار کودکان میشود منجر به دشواری در تولید لغات یا یک سری اصوات در کودک میشود.بیان گفتار در کودکان نیازمند اطلاعات کودک در مورد دانش های واج شناسی صداها و همچنین هماهنگی و ارتباط صحیح بین اندام های دهانی مثل فک ،زبان و یا بقیه موارد میباشدکودکانی که دارای اختلال در این زمینه میباشند ممکن است در هر کدام از موارد یاد شده دچار نواقصی باشند .همچنین محدود کردن ارتباط کودکان باعث ایجاد مشکلاتی مانند اختلالات تولیدی در کودکان میشود.
به صورت مشخص و قطعی دلیل ایجاد اختلال تلفظ در کودکان مشخص نشده است اما ژنتیک را موثر ترین عامل در این زمینه میدانند .کودکانی که در خانواده دارای اقوامی با این مشکلات میباشند بیشتر در معرض ابتلا به این اختلال هستند.همچنین کودکانی که دارای فقر محیطی هستند و کمتر در معرض بازی با همسن و سالان خود میباشند بیشتر در معرض این اختلال میباشند. همچنین یک سری از دلایل زیر نیز میتواند باعث اختلال در تولید گفتار در کودکان شود
اختلالات عضوی: مانند شکاف کام، مشکلات دندان های غیر استاندارد، فلج مغزی یا سی پی، کم توانی ذهنی و مشکلات شنوایی.
آپراکسی در گفتار: معمولا این اختلال همراه آسیب مغزی است که علائمی از جمله کندی و تلاش زیاد در تلفظ کلمات دارند.
در مورد این گزینه با مراجعه به بخش مقالات سایت میتوانید اطلاعات کاملی را دریافت نمایید.
اختلالات عملکردی مانند دو زبانه بودن کودک و یا تکرارکردن اختلالات گفتاری کودک توسط والدین در خانه که سبب افزایش و تثبیت این اختلال میشود.
تاخیر رشدی کودک: بیشترین علت اختلال تلفظی است که ممکن است مستقیماً به علت کم شنوایی باشد.
در بعضی دیگر از انواع بدون هیچ علل شناخته شده ای میباشد.
· اختلالات رشدی مثل اتیسم
· کودکانی با اختلالات ژنتیکی مانند سندرم داون یا سندرم های دیگر مربوطه
· کودکانی با مشکلات شنوایی
· کودکانی که دارای اختلالات مغزی میباشند مانند کودکان فلج مغزی
· مشکلات فیزیکی و ساختاری در دهان مانند کودکان شکاف کام
· و سطح بالای استرس که میتواند این مشکل را در کودک بالا ببرد.
· دشواری در تولید صدا های گفتاری در کودکان کهباعث اخلال در اتباط کودک با دیگران میشود.
· بروز علائم در سال های اول زندگی این عارضه نباید مربوط به اختلالات دیگر باشد.
· حذف صدا در کلمات و جا به جا کردن آن صدا با دیگر صدا ها
· ظرفیت پایین تنفسی که باعث میشود کودک هنگام صحبت کردن نفس کم بیاورد
· تن صدا ی کودک در هنگام صحبت کردن به اصطلاح میزان نیست ودارای زیر و بم مناسب نمیباشد.
معمولا اطرافیان کودک مانند والدین اولین نفرات در تشخیص این اختلال میباشند. بعد از مراجعه به متخصص مربوطه کودک به گفتاردرمان ارجاع داده میشود. در گفتاردرمانی کودک ارزیابی تخصصی به وسیله متخصص گفتاردرمان انجام میشود. این ارزیابی شامل مشکلات کودک، سابقه خانوادگی، وجود مشکلات ساختاری در دهان کودک، و بقیه موارد باشد.
در مان اختلا لات گفتار در کودکان بر عهده ی گفتاردرمان میباشد .گفتاردرمان بعد از ارزیابی انجام شده به بیان راه کار های علمی برای درمان این اختلال در کودک میپردازد.همچنین میتواند استراتژی های درمانی زیر را در جهت درمان کودک دنبال کند
تشخیص و تصحیح آواهایی که کودک مبتلا در بیان آن با اختلال رو به رو است.
آموزش نحوه ی تولید صداهای مورد اشاره شده
آموزش و تمرینات بیان لغات و صداهای مخصوص.
مراکز درمان اختلال تلفظ مراکز گفتاردرمانی میباشند. این مراکز باید زیر نظر سازمان نظام پزشکی باشند تا بتوان به آن ها اعتماد کرد. در این مراکز گفتاردرمانی با توجه به ارزیابی های صورت گرفته توسط گفتاردرمان و با توجه به سوابق بیمار درمان های گفتاردرمانی ارائه میشود. این درمان ها در بعضی از موارد در محیط منزل نیز صورت میپذیرد که گفتاردرمان با ارائه ی تمرینات لازم در منزل به درمان بهتر بیماری کمک میکند.
همانطور که در بالا هم به آن اشاره شد مراکز درمان اختلالات تلفظ مراکز گفتاردرمانی میباشند. این مراکز با دارا بودن مجوز های رسمی از سازمان نظام پزشکی به درمان اقدام میکنند. یکی از این مراکز در منطقه ی افسریه مرکز گفتاردرمانی مهرآفرین در افسریه میباشد. این مرکز که در منطقه ی افسریه واقع شده است با دارا بودن بخش های تخصصی گفتاردرمانی میتواند برای درمان این کودکان بسیار مناسب باشد. در این مرکز با ارزیابی های تخصصی صورت گرفته توسط گفتاردرمان یک برنامه ی درمانی جامع برای کودک ارائه و اجرا میشود. همچنین در مواقعی که گفتاردرمان صلاح بداند با ارائه ی تمرینات لازم در محیط منزل به بهبود بهتر بیمار کمک میکند.