علائم بیماری پارکینسون چگونه است:
درمان بیماری پارکینسون چیست:
آیا پارکینسون درمان دارد:
پارکینسون به اختصار (PD)یکی از بیماری های شایع سیستم عصبی میباشد این اختلال معمولا پیشرونده میباشد بدین معنا که این بیماری در طول زمان پیشرفت خواهد کرد .این بیماری بر سلول های ترشح کننده یک نوع ماده به نام دوپامین اثر گذار میباشد این ماده باعث تنظیم حرکات و ریتم حرکات بدن میشود شروع این بیماری معمولا در سنین بین 40 الی 70 سالگی میباشد اما پیک و اوج شروع آن در دهه 6 زندگی میباشد .برای تشخیص این بیماری پزشک متخصص با ازمایشات انجام شده و علائم بیمار به تخیص نهایی خواهد رسید .
برخی از علائم بیماری پارکینسون به شرح زیر میباشد:
برخی دیگر از علائم بیماری پارکینسون به شرح زیر میباشد:
شروع بیماری پارکینسون تدریجی میباشد بدین معنا که شروع سریعی ندارد .ترمور یا لرزش دست از اولین علائم این بیماری میباشد که تقریبا در 70 درصد این بیماران مشاهده میشود.علائم غالبا شروعی یک طرفه دارد اما به ارامی پیشرفت کرده و 2 طرفه میشود
پاتولوژی بیماری پارکینسون(علت بیماری پارکینسون):
پاتولوژي پاركينسون مشخص است ← تخریب نرونهاي حاوی یک ماده به نام نوروملانين در ساقه مغز ” بويژه در بخشی به نام substantial nigra(pars compacta) و لكوس سرلئوس ”
تشخیص بیماری پارکینسون :
تشخیص بیماری پارکینسون بر پایه یافته های پارکینسونیزم،شروع تدریجی،پیشرفت اهسته یافته های آزمایشگاهی و علائم بالینی میباشد
پارکینسون ناشی از دارو ها:
بعضی از دارو ها با تغییراتی که میدهند میتوانند باعث ایجاد علائم پارکینسون در فرد شوند در این افراد با قطع دارو ها علائم فرد برمیگردد اما معمولا به چندین هفته زمان نیاز دارد.
در بیماری پارکینسون معمولا 60 درصد بیماران بعد از 5 سال و 80 درصد بیماران بعد از 10 سال ناتوان میشوند.
بیماری پارکینسون چون دارای شروعی تدریجی میباشد دارای مراحلی میباشدیان مراحل را به 5 قسمت تقسیم بندی کرده اند.
مرحله یک
مرحله ۱ خفیفترین حالت بیماری پارکینسون میباشد در این مرحله ممکن است در بیمار یک سری علائم وجود داشتخ باشند اما آنقدر علائم زیاد نیستند که بتوانند در فعالیت های که روزمرهانجام میدهد اختلالی ایجاد کنند . در واقع علائم در این مرحله به طوری کم هستند که معمولا مورد توجه قرار نمیگیرند. با این حال خانواده و دوستان ممکن است تغییراتی را در حالات بدن، راه رفتن بیمار یا حالات صورت وی مشاهده کنند.
وجود لرزش و سایر مشکلات حرکتی به صورت خفیف از علائم بارز در مرحله ۱ پارکینسون هستند. این علامت ها معمولاً در یک طرف بدن میباشند. داروهای تجویز شده میتوانند در به حداقل رساندن و کاهش علائم در این مرحله مؤثر باشند.
مرحله دو
این مرحله معمولا شکل متوسط در بیماری پارکینسون است و علائم آن نسبت به مرحله ۱ بسیار شدیدتر قابل رویت میباشد. علائمی که در بالا در قسمت علائم گفته شد در این مرحله بیشتر نمایان میباشد.
با آن که سفتی عضله باعث طولانی شدن روند انجام وظایف میشود در این مرحله معمولا تعادل درگیر نمیشود و بیمار دارای تعادل خوبی میباشد. مشکلات در راه رفتن بیمار ممکن است ایجاد گردند یا افزایش یابند و وضعیت پوسچر بدن نیز ممکن است تغییر کند. به سمت پوسچر خمیده پیش برود.
علائم در این مرحله دو طرفه میباشد یعنی دو سمت بدن را درگیر میکند (اگرچه ممکن است فقط یک طرف تحت تأثیر قرار گیرد). گاهی اوقات مشکلاتی در گفتاربیمار نیز به وجود میآیند.
اکثر افراد مبتلا به این مرحله از پارکینسون هنوز هم میتوانند به تنهایی به صورت تقریبا مستقل زندگی کنند، اما متوجه دشواری در انجام برخی از فعالیت ها شوند. عبور از مرحله یک به مرحله دو میتواند مدت ها طول بکشد.معمولا نمیتوان مدت زمان پیشرفت بیماری را به صورت درست تشخیص داد.
مرحله سه
مرحله سه مرحله میانی بیماری پارکینسون است. در این مرحله معمولا بیماری پیشرفت زیادی دارد. بسیاری از علائم در این مرحله مشابه علائم بیماری در مرحله دوم میباشد اما با شدت بیشتر .تعادل در این مرحله درگیر میباشد و بیمار بیشتر زمین میخورد. هماهنگی بین حرکات در این مرحله کندتر است. به همین خاطر احتمال وقوع زمینخوردن نیز در مرحله سوم بیشتر میشود.
در بیماری پارکینسون در این مرحله علائم پیشرفت زیادی داشته اند به همین دلیل ممکن است بسیاری از فعالیت های روزمره زندگی را در بیمار تحت تاثیر قرار دهد .انجام کاردرمانی همراه با مصرف دارو میتواند به بیمار در کاهش علائم کمک کند.
مرحله چهارم
انجام فعالیت های روزمره به صورت مستقل بیماران پارکینسون را از مرحله 3 به چهار تغییر میدهد .بیمارانی که نمیتوانند به صورت مستقل فعالیت کنند در این مرحله قرار دارند.. در مرحله چهارم معمولا بیمار همراه با ایجاد یک نوع حمایت میتواند بایستد. بیمار برای حرکت ممکن است یک وسیله برای حرکت خود احتیاج داشته باشد.
در این مرحله معمولا بیمار به صورت مستقل نمیتواند زندگی کند و نیازمند یک حامی یا پرستار میباشد.
مرحله پنجم
مرحله پنجم پیشرفتهترین و اخرین مرحله از مرحله بیماری پارکینسون استسفتی در پاها معمولا به صورت واضح است .بیمار کاملا وابسته میباشد .انجام فعالیت ها به تنهایی مقدور نیست.علائم گفتاری واضح میباشد و تمامی علائم گفته شده در این مرحله معمولا در سطح بالایی قرار دارند.
حدود یک سوم از بیماران در این مرحله دچار یک سری از علائم مثل هذیان و توهم میشوند.. عوارض جانبی داروهایی که در این مراحل استفاده میشوند در مقایسه با مزایای آنها بیشتر نمود مییابند.
درمان بیماری پارکینسون:
درمان دارویی رکن اصلی درمان این بیماران میباشد . در کنار درمان های دارویی در این بیماران درمان های توانبخشی شامل کاردرمانی و گفتاردرمانی میتواند در کاهش سرعت پیشرفت این بیماران کمک بسیار زیادی را به بیمار بکند .انجام فالیت های کاردرمانی و گفتاردرمانی در بیماری پارکینسون باعث تقویت عضلات در بیماران میشود و سبب میشود در بسیاری از بیمران علائم با سرعت بسیار کمتری پیشرفت کند .دارو درمان در کنار درمان توانبخشی میتواند بسیاری از علائم را در بیماری پارکینسون کاهش دهد.