بیماری هایی که مربوط به سیستم عصبی میباشند تعداد زیادی میباشند. یکی از این بیماری ها نوروپاتی میباشند که دسته بندی بزرگی از بیماری ها را شامل میشود. نوروپاتی ها به دسته ای از بیماری های سیستم عصبی گفته میشود که دارای علائم مخصوصی میباشند و میتواند سیستم عصبی محیطی و مرکزی را درگیر کند. نوروپاتی در حقیقت به دسته ای از این بیماری ها گفته میشود و هر نوع نوروپاتی اسم مخصوص به خود را دارد. بنابراین در صورتی که دارای کودکی میباشید که مبتلا به این نوع از بیماری ها میباشد یا یکی از اطرافیانتان مبتلا به آن میباشد همراه ما در این مقاله باشید.
نوروپاتی یک بیماری سیستم عصبی میباشد که میتواند باعث درگیری اعصاب محیطی (اعصابی در که دستان و پاها ) و یا اعصاب مرکزی (مغز و نخاع )میباشد. در این بیماری اعصاب به دلایل مختلفی دچار اختلال در تحریک پذیری میشوند .این بیماری میتواند هم بر اعصاب حسی هم براعصاب حرکتی تاثیر بگذارد. یعنی هم حس فرد درگیر میشود و هم مسائل حرکتی بیمار. در حقیقت تمامی اطلاعات حسی یا حرکتی ما از طریق سیستم عصبی به مغز فرستاده میشود در آن جا پردازش میشود و سپس به آن پاسخ مناسب داده میشود. در نوروپاتی تمامی این مسیر و مغز میتواند درگیر شود یا اینکه یک بخش از آن درگیر شود. بنابراین شدت بیماری در این اختلال میتواند متفاوت باشد. حتی نوع درگیری نیز میتواند شدت آن را کم یا زیاد کند.
در اعصاب یک لایه ضخیم به نام میلین وجود دارد که وظیفه حفاظت و تغذیه میلین را دارد در نوروپاتی هم ممکن است غلاف دورعصب اسیب ببیند هم ممکن است خود عصب که در این صورت درمان برای پزشکان سخت تر میباشد همچنین این بیماری میتواند اعصاب حسی یا حرکتی یا هردو را درگیر کند. در حقیقت در نوروپاتی بستگی به این دارد درگیری در کدام ناحیه اتفاق بیوفتد. میتواند مغز یا نخاع یا نورون های محیطی را درگیر کند. در نوروپاتی چندین نوع اختلال داریم که میتواند هرکدام بخش های مختلفی را درگیر کند.
بیماری های زیادی هستند که باعث به وجود آمدن این اختلال میشوند ولی از جمله مهمترین آن ها میتوان به اختلالات متابولیک اشاره کرد و بیماری دیابت در صدر جدول عامل به وجود آورنده ی این بیماری میباشد. بعضی دیگر از این بیماری ها میتوان به بیماری های روماتیسمی بیماری های عروقی کم خونی نوع دیگر سندرمی به نام سندرم گیلن باره است. علت این بیماری هنوز بدرستی مشخص نیست، ولی بیشتر بعد از ابتلا به آنفلوآنزا و سرماخوردگی آشکار میشود. در بیماری گیلن باره، سیستم ایمنی به اشتباه به اعصاب بدن حمله و آنها را خراب میکند. البته مواد شیمیایی مانند داروهای شیمیدرمانی، بعضی داروهای بیماری سرطان، در بروز این بیماری دخیل است، اما باید گفت با همه امکانات و دانش پزشکی هنوز قادر نیستیم در بعضی موارد بدرستی پاسخ مناسبی برای دلیل بیماری ارائه کنیم.همچنین این بیماری ممکن است در کودکان در بدو تولد وجود دشاته باشد که معمولا با ضعف عضلات دیر طی کردن مراحل رشدی کودک خود را نشان میدهد
بعضی دیگر از عواملی را میتواند باعث نوروپاتی شود را به صورت خلاصه در تیتر های زیر سعی کردیم عنوان کنیم:
1. بیماری خود ایمنی
2. بیماری های عفونی
3. اختلالات ارثی
4. بعضی از تومور ها
5. دیابت
6. بیماری های مغز استخوان
7. بعضی دیگر از بیماری ها
نوروپاتی محیطی یکی از انواع نورپاتی میباشد که میتوان به انواعی از آن اشاره کرد:
نورولاژی بعد از بیماری تبخال؛ این اختلال میتواند بعد از بیماری زونا اتفاق بیوفتد و بعد از گذشت روز ها یا ماه ها و از بین رفتن بیماری های پوستی به قوت خود میماند.
اختلالی به نام سندرم تونل کارپ؛ این اختلال زمانی که عصب هایی در مچ دست تحت فشار و التهاب عضلات مچ دست قرار میگیرد، اتفاق میوفتد.
اختلال فلج بل؛ یکی از انواع نوروپاتی تک عصبی است که فقط صورت را میتواند درگیر کند.
اختلال فلج عصب پرونئال؛ با تحت فشار قرار گرفتن عصبی به نام فیبولار در پا میتواند رخ دهد.
فلج عصب اولنار؛ زمانی که آسیب به آرنج و فشار به این عصب وارد میشود رخ میدهد.
علائم بیماری نوروپاتی بسته به نوع این بیماری میتواند متفاوت باشد. انواع زیادی از اختلال نوروپاتی شناخته شده است که بهطور کلی به بخش های مختلف تقسیمبندی کردهاند که هر بخش از علائم مخصوص خود برخوردار میباشد.
این بخش اختلالی میباشد که عصب حسی را درگیر میکند که در واقع برگیرنده های حسی مانند دما، درد و لمس موثر میباشد و میتواند علائم زیر را ایجاد کند:
اختلال در حس لرزش و لمس و میتواند باعث کاهش آن شود
احساساتی مثل سوزن سوزن شدن پوست
اختلال در تشخیص حس ها دما و سرما
اختلالاتی مثل اختلال در تعادل و عدم توانایی در نگهداری آن
اختلال در شناخت حس درد درک یا عدم درک زیاد حس درد
دردهای تیز و سوزنی که در هنگام شب میتواند بدتر شود، مخصوصا در بیمارانی که به دنبال بیماری مثل دیابت مبتلا به نوروپاتی محیطی میشوند، نوروپاتی حسی نیزمیتواند منجر به زخم پا شود.
این اختلال میتواند بر عضلات و ماهیچه هایی که مغز میتواند بر آن ها تاثیر بگذارد و آن ها را کنترل کند، تاثیر میگذارد و میتواند علائم زیر را ایجاد کند:
ضعف در عضلات مانند بیثباتی اختلال در حرکات ظریف مانند فعالیت های روزمره زندگی مثل بستن دکمه های پیراهن
تحلیل عضلانی و ضعیف شدن آن
انقباض زیاد و گرفتگی عضلات
کوچک شدن ابعاد عضله
در عضلات و قسمت های مختلف دیگر نیز قسمت هایی وجود دارد که تحت کنترل غیر ارادی قرار دارند و میتواند دچار اختلالاتی شوند که بیمار علائم زیر را از خود نشان دهد:
اختلالاتی در فشار خون
مشکلاتی در بلع بیمار
اختلالاتی در دفع بیمار
مشکلاتی در تحمل گرما
اختلالاتی در تعریق
بسیاری از اختلالات نوروپاتی از نوع ناشناخته میباشند یا علت ناشناخته دارند، اما بسیاری از شرایط در ایجاد آن نقش دارد که این موارد به شرح زیر است:
بیماری ها و اختلالات مزمن در کلیه: در مواقعی که کلیه کارکرد طبیعی نباشد، میتواند منجر به عدم تعادل مواد شیمیایی و بسیاری از مواد داخل حون شود و در آخر باعث بروز اختلال نوروپاتی محیطی خواهد شد.
آسیبدیدگی ها: شکستگی های باز یا بسته استخوان و یا فشار روی عضلات میتواند بهطور مستقیم به اعصاب فشار وارد بکند.
عفونتها: عفونت ویروس اچ ای وی، زونا و بیماریهای ویروسی میتواند باعث آسیب نوروپاتی و بیماری های عصبی شود.
بعضی از سرطان ها از جمله مولتیپل میلوما و لنفوم میتواند باعث انواعی از نوروپاتی ها شود.
بعضی از بیماران خود ایمنی: من جمله آرتریت روماتوئید و لوپوس اریتماتوز سیستمیک از این بیماری هایی میباشند که میتواند باعث نوروپاتی شود.
و در آخر اختلالات مزمن کبد از دیگر علت احتمالی این اختلال میباشد.
تشخیص نوروپاتی:
پزشک متخصص با شرح حال از بیمار، بررسی علایم بالینی،بررسی دقیق وضعیت فعلی بیمار،سابقه بیماری های قبلی در بیمار،سابقه یا وجود بیماری در خانواده فردو انجام ازمایشات تخصصی و گرفتن نوار عصب عضله میتواند به تشخیص این بیماری برسد.
پیشگیری از نوروپاتی
در حقیقت بسیاری از بیماری های نوروپاتی به دلایل ژنتیکی ایجاد میشوند. اما با انجام دادن بعضی از کارها میتوان مقدار آن را کاهش داد.
درمان نوروپاتی:
در کنار دارودرمانی که زیر نظر پزشک متخصص انجام میشود از درمان های لازم و ضروری به تشخیص پزشک متخصص انجام کاردرمانی و گفتاردرمانی میباشد.در این بیماری حرکات فرد ممکن است رو به تحلیل میرود و عضلات فرد ضعیف میشود.در این صورت تمرینات کاردرمانی بسیار میتواند برای بیمار سودمند باشد .همچنین در صورتی که به دلیل ضعف عضلات گفتار بیمار یا بلع او دچار مشکل شده باشد میتواند از خدمات گفتاردرمانی بسیار بهرهمند شود .بذا شما عزیزان میتوانید در صورتی که دارای بیمار نوراپاتی بودید با همکاران ما در مرکز کاردرمانی افسریه و گفتاردرمانی افسریه تماس حاصل کنید تا از مشاوره تخصصی متخصصین ما بهرهمند شوید
همچنین میتوانید از خدمات کاردرمانی در منزل یا گفتاردرمانی در منزل در منطقه افسریه یا کل مناطق تهران از خدمات ما بهره مند شوید.
باید بدانید که یکی از درمان های اصلی همانطور که در بالا توضیح داده شد درمان های تانبخشی در نوروپاتی میباشد. یکی از این درمان های تخصصی کاردرمانی میباشد. در کاردرمانی که یکی از بخش های تخصصی در نوروپاتی میباشد میتوان بسیاری از جنبه های زندگی یک بیمار نوروپاتی را دربربگیرد. در مرحله اول در کاردرمانی در بیمار نوروپاتی ابتدا ارزیابی های تخصصی توسط یک کاردرمان صورت میپذیرد. در این ارزیابی ابتدا بسیاری از مهارت های بیمار مورد سنجش قرار میگیرد. ابتدا وجود ضعف در گروه های مختلف عضلات مورد بررسی قرار میگیرد. سپس وجود بدشکلی یا سفی در مفاصل مورد ارزیابی قرار میگیرد. هرکدام از این ارزیابی ها میتواند برای ارائه ی برنامه درمانی اهمیت زیادی داشته باشند. سپس به ارائه ی برنامه درمانی مطابق با نیاز بیمار داده میشود. در هر کدام از انواع نوروپاتی میتواند یکی از قسمت ها درگیر شود. برای همین موضوع کاردرمان باید به آناتومی قسمت های مختلف آشنایی کامل را داشته باشد. همچنین کاردرمان ممکن است یک برنامه جامع را برای بیمار در نظر گرفت. همچنین برنامه ریزی برای تمرینات در منزل نیز یک کاردرمان میتواند انجام دهد. در مواردی که بیمار در سنین بالاتر میباشد ارزیابی ها ی شغلی و اجتماعی نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
یکی دیگر از این درمان ها گفتاردرمانی میباشد. این درمان نیز با توجه به نیاز بیمار در نظر گرفته میشود. در مواردی که گفتار بیمار درگیر میشود ضعف عضلات مشهود میباشد. در بعضی از موارد بلع بیمار نیز میتواند درگیر شود. در زمانی که بلع یا عضلات گفتاری و صوت درگیر میباشد تمرینات گفتاردرمانی بسیار میتواند مفید واقع شود. در گفتاردرمانی با ماساژ هایی که برای عضلات داده میشود و تمرینالت تقویتی برای عضلات دخیل در بلع و گفتار میتوان بسیار به بهبود این مهارت ها کمک کرد.
کودکان نیز میتوانند مانند بزرگسالان مبتلا به نوروپاتی شوند. در بعضی از کودکان نوروپاتی این عارضه در سنین بسیار پایین میتواند ایجاد شود. در این حالت مراحل رشدی کودک را تحت تاثیر قرار بگیرد. در مواقعی که این عارضه ایجاد میشود و مراحل رشدی را تحت تاثیر قرار میدهد کاردرمانی میتواند برای کودک بسیار مناسب باشد. چرا که تاخیر در مراحل رشدی میتواند باعث تاخیر در دیگر مرال کودک مانند رشد زبانی یا رشد ذهنی کودک نیز بشود. بنابراین نوروپاتی در کودکان به دلیل درگیری مراحل رشدی کودک باید به صورت ویژه تحت درمان های دارویی زیر نظر پزشک متخصص و نیز زیر نظر یک کاردرمان برای تمرینات ارائه شده قرار یگیرد. همچنین درمان گفتاردرمانی در صورت درگیری کودک نیز مورد نیاز میباشد.
باید بدانید همانطور که در بالا توضیح داده شد نوروپاتی انواع مختلف و دلایل مختلفی میتواند داشته باشد. بنابراین درمان آن بسیار به علت آن بستگی دارد. معمولا پزشک به درمان های عللی میپردازد و سعی میکند علت آن را برطرف سازد. در مواقعی که علت ژنتیکی میباشد درمان ها بر اساس تقویت عضلات و دارو های تقویتی با نظر و زیر نظر پزشک متخصص میباشد.
نوروپاتی یکی از بیماری هایی میباشد که سیستم عصبی را درگیر میکند. این بیماری دارای انواع مختلفی میباشد و میتواند قسمت های مختلفی از بدن را درگیر کند. این بیماری هم در کودکان هم در بزگسالان نیز دیده میشود. نورورپاتی دارای درمان های دارویی که زیر نظر یک پزشک متخصص ارائه میشود و درمان های توانبخشی مانند کاردرمانی و یا گفتاردرمانی میباشد. در مواقعی که نیاز به دریافت خدمات کاردرمانی یا گفتاردرمانی تخصصی برای بیمار نوروپاتی میباشید میتوانید با شماره تماس های درج شده در سایت تماس حاصل فرمائید و از خدمات متخصصین ما در مرکز و یا در منزل نیز استفاده نمائید.